Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

2020 január 30. és 2020. július 31. között vám- és áfamentes a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható termékek behozatala a katasztrófa áldozatainak javára.

Feltétele, hogy az árukat a következő célokra használják fel:

 • a katasztrófa áldozatainak ingyenes rendelkezésre bocsátják, a tulajdonjog átruházása nélkül, vagy
 • ingyenes szétosztják a katasztrófa áldozatai között

Mit lehet behozni vámmentesen?

Az áruk jellegét konkrétan nem határozzák meg, azonban nem adható adómentesség a katasztrófa sújtotta területek újjáépítésére szánt anyagokra és berendezésekre.

A COVID-19-járvány elleni védekezéshez a leggyakrabban importált és vámmentesen vámkezelt termékeket ez a lista tartalmazza. A NAV a vámeljárások során ezt a listát alkalmazza, de adható vám- és áfamentesség olyan árucikkre is, amely a listán nem szerepel, amennyiben a feltételeknek megfelelnek és az importőr ezt igazolni tudja.

Az eljárás során a NAV kérhet alátámasztó dokumentumot arról, hogy a vámmentesen behozni kívánt termékeket hova szállítják, és kiknek osztják szét, illetve bocsátják ingyenesen rendelkezésre. A vámmentesség megszerzéséhez vámmentes eljárást kell kezdeményezni. Egyes esetekben ehhez vámmentes vámeljárásra jogosító engedélyre is szükség van.

Ki jogosult vámmentes beszerzésre?

 • Állami szervezetek, önkormányzatok, közintézmények, és egyéb közjogi szervek, katasztrófaelhárító szervezetek
  • Ekkor a mentesség igénybevételéhez nincs szükség a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága (KAVIG) által kiadott, vámmentes vámeljárásra jogosító engedélyre.
  • A NAV kérheti, hogy a mentességet kérő szervezetek a vámeljárásban nyilatkozzanak az áruk felhasználási céljáról. Ezt később tudniuk kell hitelt érdemlően alátámasztani, illetve a felhasznált termékekkel elszámolni.
 • A NAV által jóváhagyott egyéb jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma véleményének kérését követően a KAVIG vámmentes vámeljárásra jogosító engedélyt ad ki. Engedély nélkül ezek a szervezetek nem kezdeményezhetnek vámmentes vámeljárást.
  • A NAV ebben az esetben is kérheti, hogy a mentességet kérő szervezetek nyilatkozattan az áruk felhasználási céljáról.
  • A KAVIG további kötelezettségeket is előírhat az engedélybe.
  • A vámmentes vámeljárást lefolytató NAV-szerv is írhat elő további kötelezettséget.

Kérhető utólag a vámmentesség?

Igen, mivel a határozat visszamenőlegesen, 2020. január 30-ától teszi lehetővé a vám- és áfamentesség igénybevételét, ezért lehetőség van a megfizetett vám visszafizetésére az azóta végzett vámeljárások után. Ilyen esetben egyidejűleg kell kérelmezni az eredeti vám-árunyilatkozat eljáráskódjának módosítását és a vám visszafizetését. A módosításra és vámvisszafizetésre vonatkozó egyidejű kérelmet annál a NAV-szervnél kell benyújtani, ahol a vámeljárást végezték.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO