Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Ha a vállalkozás szeretné a kapott bírságot áthárítani a szabálytalanságot elkövető magánszemélyre (esetleg arra a cégre, aki a gépjárművet bérli tőle), úgy a bírságról a vállalkozás számviteli bizonylatot állít ki.

Számla is kiállítható, de ez csak lehetőség és számla kiállítása esetén sincs adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé.

A bírság ugyanis nem minősül az áfa törvény alapján szolgáltatásnyújtásnak, így továbbszámlázás esetén a kiállított bizonylaton áfa nem szerepel, a bírság összegét az áfabevallásban sem kell szerepeltetni. A magánszemély/másik vállalkozás által megtérített összeget a vállalkozásnál nem kell bevételként elszámolni, míg a kapott bírság összegét sem kell költségként/ráfordításként szerepeltetni a könyvelésben.

Ha tehát a vállalkozás a bírságot továbbhárítja, úgy a bírság semmilyen módon nem fogja befolyásolni a vállalkozás eredményét/adófizetési kötelezettségét.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO