Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Részben!

A NAV 2019-től elkészíti az adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is, így az már a 2018-as adóévre vonatkozóan is elkészül, ugyanakkor jellemzően ezek az adatszolgáltatások hiányosak lesznek, hiszen csak a kifizetőtől származó jövedelmeket fogják tartalmazni.

Ez azt jelenti, hogy szükség lesz az elkészült tervezetek javítására, kiegészítésére az egyéni vállalkozók részéről, ugyanis az adóhatóság nem értesül csak azokról a jövedelmekről, amelyek esetében az adólevonásra kifizető kötelezett (pl. munkabér, osztalék, ingatlan bérbeadás vállalkozás részére, megbízási díj), tehát a vállalkozási tevékenységgel összefüggésben megszerzett jövedelmekről nem.

A tervezetet egyrészről a magánszemély olyan jövedelmeivel kell kiegészíteni, amikhez kapcsolódóan az adólevonás még kifizető által nem történt meg (pl. ingatlan vagy ingóság adásvétel, ingatlan bérbeadás magánszemély részére), másrészről pedig a vállalkozással kapcsolatos bevételek és kiadások összegével.

A fentiek tükrében a NAV által készített adóbevallási tervezetek azoknak az egyéni vállalkozóknak lesz kedvező, akik tevékenységüket egész évben szüneteltették vagy nem a személyi jövedelemadó törvény szerint adóznak a vállalkozásuk után (hanem az EVA vagy a KATA szabályait alkalmazzák), hiszen ilyen esetekben nincs mivel kiegészíteni a tervezeteket.

Az SZJA-szerint adózó, az adóévben működő vállalkozóknak minden esetben felül kell vizsgálniuk az adóhatóság tervezetét!

A bevallási határidő ezzel párhuzamosan február 25-ről május 20-ra módosul.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO