Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A társaság létesítő okirata előírhatja a tagoknak, hogy a veszteségek fedezésére szükség esetén pótbefizetést nyújtsanak a társaságnak. Ennek ütemezését, teljesítési módját, határidejét a pótbefizetés előírásáról szóló határozatban kell részletezni. A pótbefizetés összege a társaság saját tőkéjét növeli, a tagnál pedig egyúttal egy követelés keletkezik a társasággal szemben.

A pótbefizetés összegét a tagnak akkor kell visszafizetni, amikor az már nem szükséges a veszteségek fedezéséhez, vagyis a társaság már kitermelte a veszteséget, vagy más módon (pl. a törzstőke felemelése útján) gondoskodott annak pótlásáról.

 

Kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha a tag lemond a pótbefizetéssel kapcsolatos követeléséről?

Keletkezhet-e például illetékfizetési kötelezettség?

Az elengedett pótbefizetés a társaságnál – az elengedett tartozásokhoz hasonlóan – az eredményt fogja növelni, a tagnál pedig ráfordításként lehet elszámolni. A pótbefizetésről való lemondás nem keletkeztet illetékfizetési kötelezettséget, függetlenül attól, hogy a tag magánszemély vagy jogi személy-e.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO