Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

A KATA-s adóalanyiság létrehozását megelőzően el kell döntenünk, hogy az új vállalkozás egyéni vállalkozás, betéti társaság, netán közkereseti társaság legyen.

 

Mi a különbség, mivel járok jobban?

A legfontosabb, hogy adófizetési kötelezettségben nincs különbség, de néhány lényegi eltérés van a működési formák között.

  1.  Az EV-t lehet szüneteltetni, míg a Bt. és KKt. esetében ez nem lehetséges. Ha szüneteltetjük az egyéni vállalkozást (maximum öt évig) akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség, ugyanakkor nem is keletkezik árbevételi keret, tehát ha egy EV a 12 hónapból hatot szünetel, úgy csak 6M Ft árbevételre tehet szert az általános szabályok szerint.
  2. Egy Bt. vagy Kkt. alapítása illetve megszüntetése lényegesen magasabb költséggel jár, mint egy EV létrehozása, illetve megszüntetése.
  3. Kkt. esetében két beltaggal számolunk, ami azt jelenti, hogy a tételes KATA adót két személy után kell megfizetni, ugyanakkor az éves árbevételi keretre mindez nincs hatással (12M Ft/év, felette 40%-os többletadó fizetendő).
  4. Egy társaság jellemzően nagyobb bizalmat, presztízst jelent, mint egy EV, jobban építhető rá a céges brand, hacsak nem művészről van szó, akinek a saját neve a maga a brand.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO