Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

2021-től a tárgyi eszköz értékesítést nettó módon kell elszámolni a korábbi bruttó módon történő elszámolás helyett. Korábban egy értékesítéskor a tárgyi eszköz könyv szerinti értéke egyéb ráfordításra került, a kapott ellenérték pedig egyéb bevételre. 2021-től viszont csak egyéb bevételen vagy csak egyéb ráfordításon kerül kimutatásra az ügyletből származó eredmény.

 

Ezzel a változtatással a vállalkozás eredménye ugyan nem változik, hiszen az összes bevétele és az összes ráfordítása is csökken, tehát úgy tűnhet, hogy a módosításnak csak technikai jelentősége van. Viszont például a kisvállalati adótörvény az összes bevételre vonatkozóan szab meg határértékeket (3 milliárd illetve 6 milliárd Ft). Illetve vannak olyan, a vállalkozás eredményességére vonatkozó mutatószámok is, amelyeknél fontos az összes bevétel. (Pl.: Árbevétel arányos jövedelmezőség: Adózás előtti eredmény/Összes bevétel)

 

Például: Egy vállalkozás értékesíti a gépkocsiját, amelynek a bekerülési értéke 3 millió Ft volt és az értékesítésig 1 millió Ft értékcsökkenést számoltak el rá. Az eladási ár nettó 2,3 millió Ft. Ebben az esetben a gépkocsi értékesítéskori könyv szerinti értéke 2 millió Ft (3 millió Ft – 1 millió Ft), tehát a gépkocsi értékesítésen a vállalkozásnak 300 ezer Ft nyeresége keletkezett (2,3 millió Ft – 2 millió Ft).

A 2020-as szabályok szerint ebben az esetben a vállalkozásnak keletkezett volna 2 millió Ft egyéb ráfordítása és 2,3 millió Ft egyéb bevétele. 2021-ben viszont már összevontan kell kimutatni az ügylet eredményét, így a vállalkozásnak 300 ezer Ft egyéb bevétele keletkezett.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO