Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A TB törvény változásának a hatására 2020.09.01-jétől bevezetésre került a járulékfizetési minimum: ez azt jelenti, hogy munkaviszony esetén a járulékokat meg kell fizetni legalább a minimálbér 30%-a után, abban az esetben is, ha a munkavállaló járulékalapot képező jövedelme ettől kevesebb.

 

2021.02.01-jétől a járulékfizetési alsó határ bruttó 50.220 Ft-ra (167.400 30%-a) emelkedett. Ha a munkavállaló bruttó bére ettől kevesebb, úgy a különbözet utáni fizetendő járulék a munkáltatóknál realizálódik, melynek keretében a vállalkozásnak 18,5%-os TB járulék és 15,5%-os SZOCHO fizetési kötelezettsége keletkezik.

 

A járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni, ha a munkavállaló a munkaviszonya mellett:

  • gyermekgondozási díjban
  • gyermekek otthongondozási díjában
  • örökbefogadói díjban
  • gyermeknevelést segítő ellátásban
  • gyermeknevelési támogatásban
  • ápolási díjban részesül vagy
  • közép vagy felsőfokú intézményben nappali rendszerű oktatásban tanul

 

2021.01.01-jét megelőzően a mentesítés nem terjedt ki azokra a munkavállalókra, akik csecsemőgondozási díjban részesültek, így a járulékfizetési alsó határ után a kifizetőknek teljesíteniük kellett azon munkavállalók után is a járulékfizetési kötelezettséget, akik munkát nem végeztek, hiszen CSED-ben részesültek. Viszont a módosítások következtében 2021.01.01-től a CSED-en lévő munkavállalókra is kiterjesztésre került a mentesítés, amelyet visszamenőleg 2020.09.01-től lehet alkalmazni.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO