Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Előző egypercesünkben írtunk arról, hogy mit jelent a követelés-engedményezés. Most nézzük meg, hogyan változott az engedményezés 2021-ben.

2020-ban a követelés-engedményezést még bruttó módon kellett elszámolni, az idei évtől viszont már a nettó elszámolást kell alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg korábban egy ilyen ügyletből a vállalkozásnak egyéb ráfordítása és egyéb bevétele is keletkezett, 2021-től már csak az egyik mutatható ki.

 

Ezzel a változtatással a vállalkozás eredménye ugyan nem változik, hiszen az összes bevétele és az összes ráfordítása is csökken, tehát úgy tűnhet, hogy a módosításnak csak technikai jelentősége van, viszont például a kisvállalati adótörvény az összes bevételre vonatkozóan szab meg határértékeket (3 milliárd illetve 6 milliárd Ft). Illetve vannak olyan, a vállalkozás eredményességére vonatkozó mutatószámok is, amelyeknél fontos az összes bevétel. (Pl.: Árbevétel arányos jövedelmezőség: Adózás előtti eredmény/Összes bevétel)

 

Példa: Egy vállalkozásnak van egy 5 millió Ft-os követelése, amelyet 4,5 millió Ft-ért értékesít egy harmadik félnek. Korábban ezt az ügyletet úgy kellett kimutatni a könyvelésben, hogy a vállalkozásnak keletkezett 5 millió Ft egyéb ráfordítása és 4,5 millió Ft egyéb bevétele. 2021-től viszont már csak 500 ezer Ft egyéb ráfordítás mutatható ki ennek az ügyletnek a vonatkozásában.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO