Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A törvény szerint pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózónak szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 M forint összegben lehet készpénzt kifizetni.

Pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek:

  • a gazdasági társaságok
  • az áfás magánszemélyek
  • áfafizetésre kötelezett egyéni vállalkozók

Áfamentes tevékenységet folytató egyéni vállalkozás nem kötelezett pénzforgalmi számla nyitására, ezért az áfamentes tevékenységet folytató KATÁs egyéni vállalkozó esetében engedélyezett az 1,5 M Ft feletti készpénzkifizetés, s ez fordított esetben is igaz (azaz ő is átvehet 1,5 M Ft felett készpénzt).

KATA adózású gazdasági társaságnak pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó nem fizethet ki 1,5 M Ft feletti készpénzt ellenértékként.

A kölcsön vagy hitel nyújtása esetében viszont a készpénzben kifizetett összeg nem minősül ellenértéknek, így nem vonatkozik rá a készpénzkifizetési korlát, viszont ezekkel kapcsolatban felmerült szolgáltatási díj, illetve kamat esetében már alkalmazni kell a szabályt.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO