Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 13,00%-ról 75 bázisponttal, 12,25%-ra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét 2023. október 25-ei hatállyal.

Ennek következtében a fenti időponttól minden olyan számítás során, amelynek az alapja a jegybanki alapkamat, már a 12,25%-os mértékkel kell számolni.

A jegybanki alapkamat idei alakulását az alábbi grafikon szemlélteti:

Hogy mire is hat többek között az alapkamat emelkedése?

Kamatkedvezményből származó jövedelem: amennyiben a munkáltatótól kapott kölcsön kamatmentes, vagy a kamat mértéke kevesebb, mint a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege, úgy a magánszemélynek kamatkedvezményből származó jövedelme, amely így akkor keletkezik, ha a kölcsön kamatának mértéke nem éri el a 12,25 % + 5 % = 17,25 %-ot.


Túlfizetett osztalék: ha a vállalkozás tulajdonosa olyan osztalékban részesült, ami nem illette volna meg (pl. az osztalékelőleg nagyobb volt, mint a jóváhagyott osztalék), úgy a ki- és visszafizetés közötti időszakra kamatot kell fizetnie a cég részére, melynek mértéke a jegybanki alapkamat + 5 %, azaz 2023. október. 25-től 17,25 %.


Önellenőrzési pótlék: mértéke minden késedelmes naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része (ezután a napi kamat 12,25 % / 365).


Késedelmi pótlék: mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege (12,25 % + 5 % = 17,25 %), míg kockázatos adózók esetében ennek a másfélszerese (17,25 % * 1,5 = 25,875 %).

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO