Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A legfontosabb dolog a bejegyző végzés kézhezvételét követően a könyvelő értesítése!

Egy új vállalkozás indítása számos kötelező bejelentést von maga után. Ezeket különböző határidőn belül és különböző hatóságoknak kell teljesíteni.

Iparűzési adó:

Itt bejelentkezési kötelezettség nem terheli a céget a székhelye vonatkozásában, mert a cégbíróság elektronikus úton megküldi az adatait az illetékes önkormányzatnak. A telephelyek, fióktelepek tekintetében azonban továbbra is fennáll a bejelentkezési kötelezettség, melyre 15 napja van a vállalkozásnak.

Kereskedelmi és iparkamarai tagság:

A tevékenység megkezdését követő 5 munkanapon belül kell a névjegyzékbe való felkérésüket kezdeményezni.

NAV:

Ha a cégbírósághoz benyújtott bejegyzési kérelemmel egyidejűleg kértük az adószám megállapítását is, úgy ezzel a bejelentési kötelezettségünket teljesítettük. Egyéb esetben a bejegyzést követő 15 napon belül ezt kezdeményeznünk kell az adóhatóságnál. (Alapvetően egy „normál” társaságnál a cégalapítással együtt az adószám megállapításra kerül.) Ha egyéb bejelentési kötelezettségünk is van, például MNB árfolyam alkalmazása a devizás tételeinkre, úgy a ‘T201-es nyomtatványt kell benyújtanunk.

A vezető tisztségviselő jogviszonyának bejelentését az alapító okirat aláírásával egy időben meg kell tenni. Mivel ekkor a vállalkozás még nem rendelkezik aktív elektronikus hozzáféréssel, ezért ezt csak papír alapon, postai úton lehet eljuttatni az illetékes adóhatóságnak.

Amennyiben munkavállalót is alkalmazunk, úgy az ő bejelentéséről is gondoskodnunk kell legkésőbb a munkába állásáig. Ha az online adatszolgáltatás feltételei még nem biztosítottak, úgy ezt is postai úton kell megtenni.

A NAV-hoz tett biztosítotti (vezető tisztségviselő, munkavállaló) bejelentéseket az ügyfélkapu rendelkezésre állásával elektronikusan is meg kell ismételni, ha az adóhatóság erre külön levélben felszólít.

KSH:

A cégbejegyzést követő 15 napon belül kell az első statisztikai adatszolgáltatását teljesíteni.

A legtöbb bejelentést elektronikusan kell megtenni, némelyikhez szükséges, hogy a vezető tisztségviselő ügyfélkapus regisztrációval rendelkezzen. Ezt érdemes már az alapítás gondolatakor elvégezni a legközelebbi Kormányhivatalban.

Fontos megejteni a cégkapu-regisztrációt, a számlázó program bejelentését, adott esetben az online számla rendszerébe történő bejelentkezést is.

Írisz Office ajánlás: A társaság létrehozását megelőzően feltétlenül terveztesse meg annak működését, hiszen a cég jövője, annak nyereségessége múlik ezen!

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO