Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

KATA-s adózás esetén, amennyiben a vállalkozás szünetelteti tevékenységét az alanyai adómentesség határa nem változik, azonban az árbevétel felső határa igen.

Az árbevétel határát az határozza meg, hogy hány olyan hónap volt, amelyikben a tételes adófizetési kötelezettsége keletkezett. Ezen hónapok száma és az 1 millió Ft szorzata lesz az árbevétel felső határa.

Az alanyi adómentesség esetén, amennyiben a vállalkozó év elejétől tevékenységet végez, a mentesség határa nem változik, attól függetlenül, hogy év közben szünetelteti a tevékenységét. Ez abból következik, hogy a szüneteltetés csak a működésre vonatkozik, az adóalanyiságra nem. Amennyiben azonban a tevékenységet év közben kezdte meg a vállalkozó, az adómentesség értékhatára időarányosan számítandó.

Ebből adódóan, ha a vállalkozás 2019. 07. 15-től év szünetel, akkor tételes adófizetési kötelezettsége 7 hónapra keletkezett, ezáltal az árbevétel határa 7 millió Ft, míg az alanyi adómentes értékhatár változatlanul 12 millió Ft.

Figyelem, a tevékenység szüneteltetésének jogintézménye csak az egyéni vállalkozások számára nyitva álló lehetőség, azzal betéti társaságok és közkereseti társaságok nem élhetnek!

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO