Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az alanyi adómentesség választás alapján év közben nem szüntethető meg.

A vállalkozás mindig a következő adóévre vonatkozóan dönthet úgy, hogy az alanyi adómentesség helyett az általános szabályok szerint szeretné megállapítani az áfáját. Tehát a vállalkozás 2022. december 31-ig dönthet arról, hogy 2023. január 1-jétől nem szeretne alanyi adómentes lenni. Arra azonban nincs lehetőség, hogy a vállalkozás saját elhatározásából például már 2022. december 1-től ne legyen alanyi adómentes.

Fontot megjegyezni, hogy az alanyi adómentesség azonban nem csak saját elhatározásból szűnhet meg. Amennyiben a vállalkozás árbevétele eléri a 12 millió Ft-ot, akkor a cég automatikusan áfás lesz és már azt a számlát is áfásan kell kiállítani, amellyel az árbevétele meghaladja az értékhatárt. Ezt a tényt a vállalkozásnak be kell jelentenie a NAV felé. Érdekesség, hogy a bejelentéssel egy időben akár a pénzforgalmi elszámolás is választható.

Fontos! Ha valaki év közben hoz létre alanyi áfamentes vállalkozást, úgy számára az áfamentes árbevételi keret nem 12 millió Ft, hanem ennek az időarányos része. Tehát ha a 365 napos évből 200 nap már eltelt, akkor a fennmaradó 165 napra jutó bevétel az irányadó, azaz 12 000 000 Ft / 365 nap * (365 nap – 200 nap) = 5 424 657 Ft számlázható áfamentesen.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO