Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Ez év (2021) kezdetétől az osztalékról való lemondást nem kell bevételként elszámolni az osztalékfizetésre kötelezett gazdasági társaságnál. Az elengedett osztalékot az eredménytartalékba kell visszahelyezni.

Ennek következtében megszűnik annak lehetősége, hogy az elengedett osztalékot adóalap csökkentő tételként vegyük figyelembe a társasági adóalap megállapításakor. (Az elengedett osztalék tehát továbbra is „adóalap semleges” lesz, csak amíg korábban bekerült az adóalapba bevételként és ezzel az összeggel vissza lehetett csökkenteni az adóalapot, addig mostantól már be sem kerül az adóalapba, e miatt nincs szükség a korrekcióra.)

Az osztalék jogosultja (amennyiben gazdasági társaságról van szó) továbbra is elismert ráfordításként számolhatja el az elengedett osztalék követelést, kivéve, ha kapcsolt vállalkozásról van szó, neki ugyanis az elengedett osztalék ráfordításként elszámolt összegével vissza kell növelnie az adóalapját. (Tehát gyakorlatilag a kapcsolt vállalkozásnak adóalap semleges lesz, a nem kapcsolt vállalkozásnál pedig elismert ráfordításként csökkenti az adóalapot az elengedett osztalék összege.)

Amennyiben magánszemély mond le a neki járó osztalékról, nála nem keletkezik adófizetési kötelezettség és adófizetési kötelezettség csökkenés sem. (Hiszen csak az osztalék kifizetésénél kellene adót fizetnie.)

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO